Meso telet

I. kategorijaTeletina skica
1 stegno
1a križ, roža, ramstek
1d krogla, oreh, kepa

II. kategorija
2 hrbet
2a visoki hrbet, bržola, zarebrnica
2b ledveni del, nizki hrbet, šimbas
4 pleče

III kategorija
1e bočnik
3 vrat
4a bočnik
5 rebra
5a prednja rebra
5b zadnja rebra
6 prsa
7 potrebušina, trebuševina, flam
meso zunaj kategorije
file, pljučna pečenka

Telečje meso
Sem spadajo živali stare do 6 mesecev. Meso je svetlo rožnate barve in ima tanka, nežna mišična vlakna z zelo malo vezivnega tkiva. Meso je termonerezistentno, zaradi tega se lahko pripravlja praktično po vseh vrstah toplotne obdelave. Meso je lahko prebavljivo in je zaradi tega prisotno v vsakodnevnih jedilnikih varovalne kakor tudi dietne prehrane.

Izbira teletine za kuhanje:

Dušenje:
prsi, krača, zaplečje, pleče.

Pečenje v pečici:
prsi, ribica, krača, križ, krogla, notranje stegno, ledvični kos, pleče.

Pečenje na žaru:
steaki od križa do ribice, zarebrnice, zrezki.

Praženje:
zarebrnice, medaljoni, zrezki.

Praženje med mešanjem:
ribica, križ, ledvični kos.

Kuhanje in poširanje:
trebuševina (zvita), prsi, krača, rebra.

Za ragu:
vratnik.

Nadevanje:
trebuševina, prsi.