Meso prašičev

I. kategorijaSvinjina skica1 stegno
2 ledveni del

II kategorija
3 hrbet
4 vrat
5 pleče

III kategorija
6 prsi
7 rebra
8 potrebušina
9 golen
10 podlaket
meso zunaj kategorije
 svinjski file
 pljučna (file)

Odojkovina je meso prašičkov, starih od treh tednov, do teh mesecev. Meso je mehko, nežno in zelo sočno.

Meso mladih prašičev je meso prašičev starih od 9 mesecev. Meso je svetle barve nežno in sočno.

Meso prašičev je meso prašičev starih več kot 9 mesecev. Barva mesa je podobna teletini, vendar ima prepoznavni rjavkasti odtenek. Pravilno hranjena žival ima mehko in sočno meso.

Izbira svinjine za kuhanje:

Dušenje:
trebuševina, prsi (vršiček), rebra, krača, pleče.

Pečenje v pečici:
ribica, križ, krogla, zarebrnice, krona, vratnik, notranje stegno, zunanje stegno, pleče, glava (pri odojku).

Pečenje na žaru:
nizke zarebrnice, rezine iz ribice (filet mignon), zarebrnice, kocke iz ribice (na nabodalih), rezine iz trebuševine, rebra.

Praženje/hitro pečenje:
zarebrnice, rezine iz ribice (filet mignon), nizke zarebrnice, zrezki iz notranjega stegna, zunanjega stegna, križa, krogle.

Praženje v ponvi med mešanjem:
drobno narezani mesnati kosi, primerni tudi za pečenje v pečici in na žaru.

Kuhanje in poširanje:
trebuševina, prsi, krača, vratnik.

Za ragu:
kosi vratnika, stegno brez kosti, narezno na kocke.