Meso ovc

1 – Zadnja noga (stegno)ovca2 – Hrbet
3 – File oziromaribica
4 – Podplečje (podplečnabržola)
5 – Vrat
6 – Prsi
7 – Prednjanoga(stegno)
8 – Križ

Sesna jagnjetina meso jagnjet starih do 3 mesecev.
Jagnjetina je meso živalih starih do 9 mesecev.
Ovčetina je meso odraslih živali v starosti nad 9 mesecev.

Meso je specifičnega vonja in okusa. Pri mladih živalih sta vonj in okus blaga, pri starejših pa postajata zelo izrazita. Meso mlade živali je rožnato do svetlo rdeče barve in je kulinarična posebnost, zlasti pečena na žaru. Meso starejše živali je temno rdeče in bolj trdo z izrazitim vonjem.

Izbira kosov jagnetine za kuhanje:

Dušenje:
prsi, krača, vratnik, pleče.

Pečenje v pečici:
stegno, pleče, hrbet.

Pečenje na žaru:
zarebrnice, zrezki iz stegna (debeli 1-2 cm).

Praženje/hitro pečenje:
zarebrnice, zrezki iz stegna.

Kuhanje in poširanje:
trebuševina, prsi, krača, vratnik, pleče.

Za ragu:
prsi, vratnik.