Trajne mesnine

Domača suha salama
Kmečka tünka
tunkaTünka je tradicionalen izdelek z zelo lepo zgodovino, ki je geografsko vezan na širšo regijo Prlekije. Je poltrajni suhomesni izdelek, narejen po tradicionalnem načinu proizvodnje, ki je v osnovi enaka, v podrobnostih pa se od proizvajalca do proizvajalca kar močno razlikuje. Zaradi priprave, hranjenja, gastronomskih značilnosti in jedilne kakovosti jo uvrščamo med slovenske narodne posebnosti.
Priprava mesa za tünko je sestavni del naše kulturne dediščine in je živa vez sedanjosti s preteklostjo. Tünko je začel izdelovati kmet iz severo vzhodnega konca Slovenije z enim samim namenom – ohraniti meso čez leto. Dobro vemo, da takrat hladilnikov še sploh niso poznali, kaj šele, da bi jih uporabljali. Ker pa so tisti čas meso jedli le redkokdaj, so pač soljeno meso termično obdelali in ga potopili v leseno posodo, t.i. tünko in ga zalili s pretopljeno mastjo. Le na taki način so kmetje meso obdržali do naslednjega domačega praznika, do kolin.
V mesarstvu Valenko proizvajamo kmečko tünko, ki ima nekaj svojih specifičnih lastnosti. Te so značilne predvsem za tehnološki postopek proizvodnje in se odražajo v končnem okusu oziroma aromi izdelka.
Faze tehnološkega postopka v mesarstvi Valenko, si sledijo po vrstnem redu: najprej izberemo kose prašičjega mesa brez kosti stegna, pleča, hrbta, ledij ali vrata. Primerno jih oblikujemo, nato suho solimo, čez nekaj dni pa razsoljeno meso prelijemo s pripravljeno solnico. Po večkratnem prelaganju je meso zrelo za kuhanje po 3. - 4. tednih. Sledi termična obdelava s kuhanjem, ohlajanjem, nato pa zlaganjem mesa v zaseko, ki je predhodno pripravljena z obarjanjem trde hrbtne slanine, hlajenjem le-te, mletjem in soljenjem. Tako pripravljeno meso mora v zaseki zoreti vsaj 1 mesec, šele tedaj je pripravljeno za pakiranje in prodajo.
Skrivnost prave domače tunke je v tem, da resnično uporabljamo klasičen, domač postopek naših staršev, starih staršev. Faz priprave domače prleške tunke ne želimo posodabljati z raznimi vmesnimi industrijskimi fazami, ki zagotavljajo cenejšo proizvodnjo, saj nas je ta tehnologija dovolj prepričala s svojo kvaliteto in prinesla rezultate ki jih želimo - domače, okusno in pristno.
Naša kmečka tünka ni začela nastajati pred samo dvaindvajsetimi leti, ko smo se začeli ukvarjati s to obrtjo.
Naša tünka izvira daleč nazaj in se razvija že ogromno let, saj se je Alojz Valenko s to tehnologojo zelo podrobno seznanil od svojih staršev, jo razvil v potankosti in tako zaupal velik kapital sinu in hčeri, ki ga poskušata ohraniti našim naslednikom in predstaviti na širši domači trg.
Naš trud je podkrepljen tudi z medaljami , ki smo jih prejeli na Mednarodnem ocenjevanjem Kmetijskoživilskega sejma v Gornji Radgoni:
- SREBRNA MEDALJA 2006, 2008, 2009, 2010
- ZLATA MEDALJA 2007
Domača suha bunka vrat
Domača suha bunka riba
Divjačinska salama
Pikantna salama